tiistai 5. kesäkuuta 2018

Säännölliset treenit todeksi


Kaunis keli houkuttelee treenaamaan ulkona, hyvä niin, sillä nykyihminen viettää aivan liikaa aikaa sisällä; ulkoliikunta on enemmän kuin tervetullut! Haluaisin tuoda muutamia käytännöllisiä vinkkejä juoksijoille, jotka kamppailevat säännöllisen lenkkeilyn kanssa. Vinkit toimivat ihan minkä tahansa treenin kanssa, joten lukaise läpi vaikkei juoksu olisi sinun ykköslaji.

Älä anna olosuhteiden vaikuttaa säännölliseen tekemiseen ja tekosyiden keksimiseen, ainahan olisi jotain parempaa tekemistä. Hahha! Milloin ulkona on aivan liian kylmä/kuuma/märkää.. listaa voi jatkaa loputtomiin. Jos olet päättänyt aamulla mennä lenkille ja herätessäsi kuulet sateen ropinan, älä anna se vaikuttaa päätökseen, vaan puet päälle ja menet lenkille. Pahinta mitä voi lenkillä tapahtua vesisateella on kastua. OMG! Luultavasti sinulla on kotona kuivia vaatteita ja suihku, johon olisit joka tapauksessa mennyt lenkin jälkeen. Myönnän, kyllä sitä vit***aa herätä kaatosateeseen mutta märän lenkin jälkeen on kuitenkin parempi fiilis loppupäiväksi kuin olisi ollut sänkyyn jäädessä.

Löydä itsellesi paras kellonaika juosta. Minä olen aamujuoksija ja -treenaaja, en tiedä parempaa tapaa aloittaa päivä kuin tekemällä asioita, jota rakastaa; minulle se sattuu olemaan juokseminen. Treenistä saan energiaboostauksen koko päivään, tietysti iltapainotteinen työ mahdollistaa paremmin aamutreenaamisen mutta myös viikonloppuisin aloitan päivät lenkeillä. Iltatreenaamisessa ei todellakaan ole mitään vikaa mutta jos koet haastavana lähteä töiden jälkeen lenkille, niin mikset kokeilisi aamutreenejä? Ihminen on sopeutuvainen otus, uskon meidän jokaisen pystyvän heräämään aikaisemmin tai toisaalta myös siirtymään iltapainotteisempaan elämään, mikäli tilanne sitä vaatii. 

Olisi hienoa mennä fiiliksen mukaan mutta valitettavasti, varsinkin juoksijan alkuvaiheessa, sinulle ei välttämättä tule tarpeeksi usein huippufiilistä lähteä lenkille, sinne on vain mentävä huvitti tai ei. Huvitus ja into tulee vasta lenkin aikana tai joskus ei myös silloinkaan.. Kalenteri on hyvä keksintö: laita lenkit ylös, niin kuin (toivottavasti) merkkaat kampaajan, lääkärin, hierojan yms.. . Huomaat lähteväsi helpommin treenaamaan, kun asia on ylhäällä. Tuskin muussakaan elämässä skippaat palaverit tai sovitut menot, ihan vain siksi, että sohva on mukavampi. Pidä omia treenipäiviä yhtä suuressa arvossa kuin kampaajalle tai hammaslääkäriin varattu aika. Voit kokeilla halutessasi sakkomaksua: jos jätät menemättä lenkille, joudut pulittamaan sovitun hinnan, aivan kuin jättäisit lääkäriajan käyttämättä.
Mikäli kalenterielämä ahdistaa, kokeile oman treeniohjelman tekoa puhtaalle paperille, johon merkitset lenkkipäivät, lenkin keston tai matkan ja aseta paperi johonkin näkyvälle paikalle, jotta varmasti huomaat sen. Hyviä paikkoja on esimerkiksi: jääkaapinovi, olohuoneen pöytä, wc:ssä…

Kaverin kanssa on kivempaa! Haasta ystäväsi ja kaverisi mukaan treenaamaan, kerro heille kuinka tärkeää sinulle olisi nyt päästä juoksemaan säännöllisesti mutta pelkäät innostuksen lopahtavan. Ystävät haluavat aina auttaa, joten varmasti lenkkiseuraa löytyy. Jos kaveripiirissäsi ei löydy juoksijoita, kokeile somen ihmeellistä maailmaa. Somesta löytyy erilaisia ryhmiä, josta varmasti uusia tuttavuuksia ja juoksuun hurahtaneita kanssaihmisiä löytyy yhteislenkille.

Etenkin töiden jälkeen tai illalla treenaavien kannattaa pitää huolta säännöllisestä ja riittävästä syömisestä sekä juomisesta. On äärimmäisen tärkeä pitää verensokeri ja nestetasapaino kunnossa, näin vältät iltapäiväuupumiset ja nuutuneen olon lenkillä. Älä siis skippaa aamupalaa, lounasta tai välipaloja, vaan pyri syömään säännöllisesti ravintorikasta ruokaa. Muista myös riittävä veden juonti pitkin päivää. Eikä tarvitse olla nipo, kesäjätskit/kahvipullat on todella ok silloin tällöin mutta älä korvaa niillä kunnon lounaita tai välipaloja, vaan ota ne jälkiruuaksi.

Välillä lenkkeillessä törmään hellekeleillä todella ylipukeutuneisiin juoksijoihin. Juostessani topilla ja minishortseissa, saattaa vastaan askeltaa tyyppi pitkissä trikoissa ja takissa. Rohkeasti vaatetta pois, mikään ei ahdista lenkillä enemmän kuin liikavaatetus. Oma kesän rusketus on aina peräisin lenkiltä, who cares, vaikka on sykemittari ja shortsirajaa? Haluaisin myös kannustaa, että naiset huom! Voidaan juosta pelkät urheiluliivit päällä, vaikka meidän sikspäkin päällä olis vähän pehmuketta tai raskauden aiheuttamia arpia.  Eiks niin?  

Kaikkia meitä laiskottaa ja väsyttää joskus, minullakin on paljon niitä päiviä kun herätessä mieluummin siirtäisin kelloa eteenpäin ja jatkaisin unia mutta kokemuksen kautta olen oppinut lähtemään liikkeelle vaikkei huvita, kroppani voi paremmin kun olen aktiivinen. Mikäli juoksu ei yhtään nappaa sillä hetkellä, niin lähde kävelylle.  Kokeile hetken kuluttua kävely-hölkkää ja jos fiilis ei yhtään kohene, vaihda takaisin kävelyyn ja tee edes 30min lenkki kävellen. Varmasti olet paremmalla tuulella kävelyn jälkeen kuin olisit ollut jäädessäsi sohvalle. Muutenkin älä aliarvioi kävelyn tehoa, joskus voi olla todellakin fiksumpi tehdä reipas kävely kuin koettaa pakottaa itseään juoksemaan.

Aseta konkreettinen tavoite ja välitavoitteita.  Lenkit maistuvat varmasti paremmin, kun sinulla on mitattava ja konkreettinen tavoite, jota varten haluat treenata. ”Juoksen puolimaratonin syksyllä”, kesäkuussa menee 10km, heinäkuussa 15km ja syksyllä puolimaraton menee varmasti. Kirjoita tavoite ylös ja kerro siitä avoimesti kavereille ja ystäville. Mitä sitten, vaikka tavoite ei täyttyisikään, olet kuitenkin varmasti päässyt pidemmälle kuin mitä olisit ilman tavoitetta. Jos et uskalla epäonnistua, et voi myöskään koskaan onnistua!

xxx

-Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti