perjantai 27. joulukuuta 2013

Tasotestillä sykerajat selville

Joulu 2013 on juhlittu! Voin omasta puolestani sanoa, että levättyä tuli, samoin syötyä. Suklaata ei tarvitse ihan hetkeen syödä..Ainakaan noita teollisia sokerimössöjä (söin varmaan lähes kilon konvehteja). Eilen crosstrainerilla hikoilin kuin pieni porsas, hahaha! Mutta niin hikoilivat kaikki muutkin siellä, uskon ainakin niin..

Meidän juoksuporukalla oli mahdollisuus tehdä pari viikkoa sitten Varalan järjestämä tasotesti eli testata miten maitohappo kertyy/poistuu lihaksista suoritusten aikana ja sitä kautta saadaan sykerajat selville.
 Me juoksimme Pirkkahallissa 6x 900m (joka kieroksella pyrittiin nostamaan sykkeitä 20 sykäystä korkeemmalle) ja jokaisen kieroksen jälkeen otettiin verinäyte maitohapon määrittämistä varten.

Minä koin testin hyödylliseksi, vaikken mitään mullistavaa saanutkaan tietää.. Minulta ei ole koskaan sykerajoja katsottu, joten "mututuntumalla" ollaan juostu tähän asti (ei huonosti ole sekään mennyt).
Ihan hyvin testissä kävi: erinomaisin tuloksin selvisin jokaisesta kunnon osa-alueista. Mutta aina löytyy parannetavaa: " Aerobinen kynnys on sinulla 76% ja anaerobinen kynnys 92% maksimihapenotosta eli peruskunto on erinomaisella tasolla suhteessa maksimisuorituskykyyn. Toisaalta tarkoittaa sitä, että maksimihapenotto alkaa olla jo rajoittavana tekijänä myös peruskestävyyden kehittämiselle." Suora lainaus palautteesta. Paljon on treenattavaa vielä ;). On panostettava "veren maku suussa" -treenaamiseen! Voin kyllä rehellisesti sanoa, että olen juurikin näistä treeneistä lintsannut eniten.. Nyt lupaan tehdä kaikki treenit ohjeitten mukaan!

Koitan nyt selittää yksinkertaisesti nämä fyysisen kunnon osa-alueet. Selitän todellakin "for dummies" idealla, en ole asiaa opiskellut sen enempää, perustuu lähinnä omakohtaisiin kokemuksiin eli jos kaipaat lisäinfoa niin kysy amattilaiselta! :D Saat toki viisaampana kommentoida tai korjata!  

Kestävyysjuoksussa noin 75% tulisi olla peruskestävyysharjoittelua eli niin sanottua "pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta" -vauhtia. Itse muistan, kun alkuun tämä peruskestävyyslenkki oli niiiin tylsää..aina olisi pitänyt mennä täysiä. Nykyään juuri nämä peruskestävyyslenkit on parasta! Näillä lenkeillä ratkotaan kaikki murheet ja ongelmat :D. Kokeile vaikka! Sykkeet olin aikaisemmin itselläni pyrkinyt pitämään alle 150 mutta tasotestin mukaan peruskuntosykkeeni ovat 127-159 krt/min. Mutta sykkeita en edelleenkään halua pitää ainoana mittarina ja absoluuttisena totuutena eli paras on kuunnela myös kehoa ja mennä sen mukaan..

Halutessamme juosta lujempaa pidempiä matkoja, täytyy meidän treenata vauhtikestävyyttä. Vauhtikestävyysalueella juostessa on jo vähän rankempaa settiä tiedossa; sykkeet on n. 20-40 lyöntiä maksimista. Minulle vauhtikestävyysalue on testin mukaan 157-182.
Vauhtikestävyystreenin aikana myös hengityselimistö vahvistuu (aletaan vähän jo läähtättämään) ja elimistön kyky poistaa maitohappoa lihaksista parantuu, kun näitä treenejä tehdään säännöllisesti. Vauhtikestävyyslenkeillä herää aina kunnolla (jos aamulla on vähän väsy olo) ja välillä pitää hokea: no pain no gain.  HUOMHUOM! ennen ja jälkeen vauhtikestävyyttä muista verrytellä! :)

Maksimikestävyys onkin sitten jo niin karseeta veren maku suussa menoo ja tässä tarvii jo huutaa itselleen: per*** NO PAIN NO GAIN!!! Eli tarkotus on vahvistaa maksimaalista hapenottokykyä, hengitys- ja verenkieroelimistö. Sykkeet on niin paljon kun lähtee, meikäläiselle testissä tuli 182-193.
Harjoittelu on intervallityyppistä eli ei montaakaan minuuttia tarvitse painaa täysiä (eikä pystyisikään) Tämä on minulle se vaikein juttu! Tässä läähätetään jo kunnolla ja lihakset väsyvät pikaisesti. Terveysliikuntaa ajatellen maksimikestävyydestä ei juurikaan hyötyjä ole mutta "kisaavien" ja tavoitteelisesti treenaavien tulee (valitettavasti) myös näitäkin harjoituksia tehdä! ;)Tällaista tällä kertaa, ihanaa viikonloppua ja treenaus iloa!

  xxx

-Minna


2 kommenttia:

  1. Ihanaa Minna! Olipa taas kiva lukea postauksesi. Mä tuun sun kaa vetään veren maku suussa, sillä mäkin inhoon niitä reenejä ;)

    VastaaPoista
  2. Joo, mennään! Seurassa aina mukavampaa (j ei voi lintsata, kun on sosiaalinen paine) :D

    VastaaPoista