sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Laadukas uni, se tärkein juttu hyvinvoinnissa!


Nuku enemmän ja voi paremmin! Riittävä ja laadukas uni on numero yksi hyvinvoinnista puhuttaessa, sen jälkeen tulevat vasta kaikki muut osa-alueet. Treenivinkkejä ja ruokajuttuja tulee joka tuutista mutta vähemmälle huomiolle jää lepo. Nukkuminen taitaa olla tylsä aihe puhua; siihen ei ole trendikkäitä dieettejä tai treenimuotoja toteuttaa.

Olen onnekas, eikä minulla ole ollut uniongelmia koskaan; olen iltauninen ja mennessäni sänkyyn sammun lähes saman tien, heräten vasta aamulla. Pyrkimyksen on ollut aina nukkua vähintään kahdeksan tuntia, mutta voin tunnustaa yöunien jääneen toissijaiseksi viime vuosien aikana. En ole ”ehtinyt” nukkumaan tarpeeksi.  Mikä kostautui ajan saatossa ja onkin osasyy juoksutuloksien jämähtämiseen parin vuoden aikana, sekä välillä kokemaani uupumukseen.

Huomioi unen "primetime"

Paras ja palauttavin uni on klo 22-01 välillä. Valitettavasti moni kukkuu yli unen primetimen, selitellen ettei ehdi aikaisin nukkumaan tai ei saa unta vielä siihen aikaan. Kaikki on opeteltavissa, myös aikaisin nukkumaan meno.

Olen kuullut teoriasta, joka vaikuttaisi nukahtamisongelmiin: jos valvot yli klo 22, alkaa keho piristämään itseään,  koska optimaalinen nukkumaan meno on siirtynyt.  Kukkujan kannattaisi kokeilla mennä nukkumaan ennen kymmentä, ennen kuin piristyminen alkaa. Voi olla, että nukkumatti tulisikin paremmin.

Herätä itsesi nukkumaan

Usein käytetty tekosyy on unohtaa mennä nukkumaan ajoissa. Tekosyyn selättämiseeen on yksinkertainen konsti: Laita herätyskello herättämään nukkumaan klo. 21.45, hälyytyksen tullessa tv ja puhelin kiinni, pesulle ja sänkyyn. Mikäli olet ärsyttävä torkuttaja, laita kello soimaan jo klo 21, niin voit mukavasti torkuttaa kymppiin.

Vähennä kofeiinia

Suoritus- ja tehokkuusyhteiskunnassamme jengi kittaa kahvia ja piristäviä ”terveysjuomia”, jotta jaksaa treenata ja tehdä töitä 24/7. Mikäli nukahtamisen ja unen kanssa on vaikeuksia, niin ole ilman kofeiinia ainakin 3 päivää. Kyllä, täysin ilman! Kolmessa päivässä kofeiiniriippuvuus poistuu, ja luultavasti pärjäät vähemmällä kofeiinilla. Yksinkertainen ja helppo toteuttaa.  Ensimmäinen päivä on tuskaisin mutta pieni on kärsimys jos unet paranevat.

Minä haluaisin olla luontaisesti energinen ja pyrin pitämään kofeiiniannokseni hyvin pieniä. Vuodessa paastoan pari kertaa, jolloin olen viikon täysin ilman kofeiinia.
 Kovissa treeneissä otan ekstra kofeiinia buustiksi mutta perustreenit pitää pystyä tekemään ilman lisäapuja. Jos väsyttää, niin väsymyksen oire vain vaimennetaan kofeiinilla, eikä itse väsymys katoa mihinkään. En halua juoda enää mitään kofeiinipitoista klo 15 jälkeen, ellei kyseessä oli viikonloppumeno, jolloin pitäisi jaksaa valvoa reippaana :D.

Rauhoita aivot

Suoraan telkkarin tai kännykän valosta siirtyminen nukkumaan voi olla vaikeaa. Lue kirjaa hetken aikaa ja rauhoita aivosi informaatiotulvalta ja hektisyydeltä.  Laita puhelin äänettömälle ja haasta itsesi odottamaan aamuun ennen kuin seuraavan kerran katsot puhelinta. Alkuun haastavaa mutta vieroituksen jälkeen et edes kaipaa iltaan tai aamuun somea.

Rauhoita keho

Nukahtaminen on vaikeaa jos asiat pyörii mielessä.. Yksinkertainen hengitysharjoitus on helppo tapa unohtaa mielessä pyörivät asiat ja houkutella nukkumatti kylään. Hengitä nenän kautta rauhallisesti sisään ja ulos, pidä uloshengitys tuplasti pidempänä. Esim. Sisäänhengitys 5sek. Uloshengitys 10sek. Lasket omaa hengitystä ja keskityt hengittämään syvään ja rauhassa. Tee noin 10-20 toistoa ja anna unen tulla.

Haaste: kännykkäkielto makuuhuoneeseen

Ostin itselleni perinteisen herätyskellon ja kännykkä saa odottaa olohuoneessa, eikä sillä ole makuuhuoneeseen asiaa. On ollut ihanaa, kun en aamuisin enää avaa somekanavia ennen sängystä nousua, vaan saan rauhassa herätä ja olla läsnä todellisuudessa.

Tämän hetken tavoite olisi lopettaa puhelimen käyttö klo 21 mennessä, iltaisin edelleen tulee turhaan selattua eri feedejä, kun voisi keskittyä ihan nykyhetkeen ja ihmisiin tai eläimiin.. Tässä siis meikäläisen haaste loppu vuodelle. Voisiko se olla myös haaste sinulle?


Hyvää yötä <3

xxx

-Minna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti