sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Mitäs me erilaiset juoksijat, löydätkö itsesi!?

Meitä juoksijoita on monenlaisia ja suhtautuminen juoksuun on jokaisella omanlaisensa. Mieleeni tuli muutama erilainen juoksijatyyppi: fiilisjuoksija, tosikkojuoksija,välinejuoksija,wannabeejuoksija, somettaja ja kaavohin kangistuja..

Fiilisjuoksijat ovat juoksijoita jotka tulevat hymyillen lenkillä vastaan, sillä onhan ihanaa mennä lenkille. Fiilistelijät menevät juoksemaan ainoastaan silloin kuin heitä huvittaa. Vaatetus on heillä  milloin mikäkin: toisella voi olla vanhat reikäset verkkarit, toisella perustrikoot. Sykemittaria ei fiilistelijä omista, eikä hän halua juoksuaan mitata millään laitteella. Fiilistelijöihin törmää pääsäntöisesti keväällä ja kesällä, sillä syksyn tullen ei juoksufiiliksiä enää löydy. Osa fiilis- juoksijoista tykkää osallistua tapahtumiin mutta ainoastaan juoksutapahtumien hyvän tunnelman takia. Fiilisjuoksija ei aseta tavoitetta, sillä tavoitteet tappavat nautinnon juoksusta.

Tosikkojuoksija on fiiliksen vastakohta. Tosikko suhtautuu juoksuun nimensä mukaisesti tosissaan. Lenkkiä ei jätetä väliin vaikka taivaalta tippuisi pieniä vihreitä miehiä! Tosikon tunnistaa totisesta naamasta lenkillä, jonka putkikatse on suunnattu suoraan eteen, ympäristöä ei havainnoida millään lailla: mikään ei tule tielle estämään treeniä. Tosikkojuoksijalla löytyy kunnolliset treenivaatteet ja sykemittari, vauhtia seurataan tarkasti ja jos lenkki menee huonosti (perustuen sykemittarin dataan) tehdään seuraavana päivänä treeni tuplasti piiskaten. Kisoihin tosikko osallistuu aina ja hän menee tietysti eturiviin, käyttäen kyynärpäätekniikkaa tarvittaessa. Kisa keskeytetään jos tosikko huomaa ettei ennätystä tule, sillä eihän ole mitään järkeä juosta huonompaa aikaa.

Väinejuoksijalta löytyy kaikki juoksuun liittyvät uusimmat varusteet ja vaatteet. Hänet tunnistaa lenkkipolulla tujottamassa sykemittariaan, jolla pystyy tekemään hienoja ohjelmia lenkkiä varten, vaatteet ovat kaikki kompressiota (sukat,säärystimet,trikoot,paidat, varmasti myös pipo), lenkkarit hohtavat uutuutta. Välinejuoksija tilaa kaikki juoksuun liittyvät lehdet ja hän tutkii netistä uusia laitteita, jolla omaa juoksua voi mitata ja tutkia vieläkin tarkemmin. Välinejuoksija osallistuu säännöllisesti tasotesteihin, jotta voi seurata kuntoaan kaavioilla sekä käyrillä; onhan se hyvä tietää millimooleissa miten omat keuhkot toimii. Välinejuoksia osallistuu kisoihin ja hän on pitänyt tarkan huolen, että tyhjennykset ja tankkaukset ovat menneet uusimman (parhaimman) tutkimustiedon mukaan. Kisan reitti on ladattu rannetietokoneeseen, josta hän tarkasti seuraa mittarin infoa.

Wannabejuoksija on omien sanojensa mukaan maratoonari. Hän on juossut yhden maratonin, jonka jälkeen wannabeen on kyllä ollut tarkoitus juosta muitakin maratoneja mutta aina kisa on kaatunut ennen viivalle lähtöä (vamma/sairastuminen/vähäinen treenaus yms.) . Wannabeejuoksija kuuluu tietysti juoksuseuraan ja hän on innokas aktiivijäsen. Wannabe on osallistuntut seuransa mukana maratonmatkoihin mutta aina huoltojoukoissa. Lenkillä hänet näkee harvoin yksin, sillä wannabe vaatii porukan lenkille lähtöön, yksin ei viitsi lähteä. Wannabejuoksijan tunnistaa seuransa vaatteissa, porukassa juoksemassa.

Some-juoksija lähtee lenkille siksi, että voi laittaa facebookiin, instagramiin, snapchattiin ja periscopeen julkaisun lenkistään. Somettajan tunnistaa lenkillä uusista, värikkäistä, vaatteistaan, jotka sointuvat yhteen lenkkareiden ja sykemittarin kanssa. Hän näyttää hiustenpidennysten ja ripsiensä kanssa sporttilehden kansitytöltä. Somettaja ottaa lenkillä selfieitä ja videoita juoksustaan. Hän osallistuu muodikkaisiin puolimaratoniin ja juoksee sen niin, että maalissa näyttää kuin hän ei olisi edes juossu; kauniilta ja valmiina kuvaan mitalin kanssa. Pahin painajainen somettajalle on jos puhelimesta loppuu akku ennen kuin juoksusta on todistusaineistoa, lenkkiä ei ole jossei siitä ole saanut 1000 eri kuvaa.

Kaavoihin kangistunut juoksija juoksee aina samalla vauhdilla saman lenkin, onhan hän jo juossut sen vuodesta -75, joten miksi muuttaa hyvää. Kaavoihin kangistujan löytää aina samaan aikaan ja samasta paikasta PK-lenkillä, samoissa vaatteissa. Kisoihin kaavoihin kangistuja osallistuu kerran vuodessa ja tietysti aina siihen samaan (ollut myös vuodesta -75) ja juoksee +/- 5min samaa aikaa kuin aina ennenkin. Pahin pelko kaavoihin kangistujalla on kaikki uusi eli jos tutussa kisassa reittiä muutetaan tai ajankohta muuttuu, olisihan se aika hirveää.

Olisko vielä jotain muita juoksijatyyppejä? Tai olisiko lisättävää johonkin ryhmään?

Mun mielestä näitä oli hauska miettiä, vähän huumoria elämään <3.

xxx

-Minna

2 kommenttia:

 1. Sit on viela ne oikeet juoksijat. Sellaset joilta loytyy fiilista koko vuoden valilla enemman valilla vahemman mutta lenkit tehdaan kuitenkin saasta riippumatta. Levataan vaan ne pakolliset levot ja jos on vammoja ja valineet on riittavat muttei overit. Kisoihin mennaan ja kokeillaan enkkoja ja koskaan ei nayteta hyvalta kuvissa. Sa oot sellanen oikee juoksija. Paitsi etta sa naytat aina hyvalta ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi oot ihana <3
   Kuvissa ei voi näyttää hyvältä jos koettaa juosta lujaa mutta kiitos valkoisesta valheesta ;) hehhe! :D

   Poista