sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Relaatkaa nyt vähän!

Minulla on unelma, että me kaikki eläisimme sovussa!
Voisimmeko me kaikki urheilijat, tavoitteelliset liikkuvat, omaksi iloksi liikkuvat ja ei liikkuvat -ihmiset, keskittyä kaikkien huonojen asioiden sijasta kannustamaan toisiamme tai edes hyväksymään toistemme unelmat ja tavoitteet..

Tiedän, aika hippimenoo mutta ei haittaa :D.


Mistä siis tällainen ajatus tuli? No, ainahan tämä asia on minua mietityttänyt mutta nyt on meneillään todellinen "sota" "Fitness-ihmiset" vs. "fitnesstä vihaavat ihmiset". :D. Jos samanlainen vaivannäkö laitettaisiin johonkin hyödylliseen, niin varmasti maailman nälänhätä olisi jo pelastettua :D. En ole tajunnutkaan, että niin monet ihmiset ovat ärsyyntyneet tähän fitnessilmiöön.. Haluan siis itsekin sohaista muurahaispesää ja kirjoittaa tästä asiasta mutta otan asian hieman yleisemmällä tasolla mukaan ja kuinka itse olen "terveyshihhulina" kokenut muiden mielipiteitä.

Mileipiteitähän on niin monta kuin on ihmistä maailmassa ja sehän on hyvä juttu! Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus omaan mielipiteeseensä, ilman, että kukaan häntä kivittää.. Mielestäni kuitenkin kaikkia mielipiteitä ei aina tarvitse äänen sanoa, varsinkin jos ei kyseisestä asiasta juurikaan tiedä.. Voin jonkun mielestä olla henkilönä hyvin tylsä, ns. mauton, väritön ja hajuton, kun en joka asiasta kailota OMAA mielipidettä mutta miksi haluaisin aina sanoa ajatukseni jos se jotakin loukkaa ja eikä minun mielipiteelläni ole mitään väliä.. Esimerkkinä: mielestäni on todella hölmöä mennä naimisiin, tehdä lapsia, ottaa iso asuntolaina nuorena parikymppisenä. En osaa mielipidettäni sen kummemmin perustella kuin, että haluan itse nauttia vielä elämästä ilman vastuuta lapsista tai isosta velasta.. Mutta miksi ihmeessä minä tätä toitottaisin moneen otteeseen, varsinkin nuorelle äidille tai isälle. Mielipiteeni ei muuta mitään, se vain loukkaa luultavasti henkilöitä, jotka tahtovat perheen nuorena. On hienoa, että ihmiset toteuttavat omia unelmiaan ja juttujaan, vaikken kaikkea ymmärtäisikään.

"Vitt*, mua ärsyttää.." -lausetta kuulee todella paljon! Itsekkin tähän syyllistyn aina joskus :D. Toiset ärsyyntyy helpommin kuin toiset, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Miksi porukka ärsyyntyy, kun facebookissa kaverit kertoo treeneistä, ottaa kehityskuvia yms.. Voin sanoa, että kyll facessa olis hieman tylsempi käydä jos kukaan ei päivittäisi sinne koskaan mitään. Tiedän, kyllä osa näistä "fitness- belfieistä" on TODELLA noloja ja minua harmittaakin monen fitness-harrastajan puolesta, kun jotkut harrastajat pilaa lajin maineen ottamalla itsestään kuvia, jotka voisi yhtä hyvin olla Playboy:n sivuilla. Näitä herutus-kuvia on kuitenkin aina ollut! Aikoinaan irc-galleriassakin teinitytöt ottivat itsestään niin härskejä kuvia, että katselijaakin alkoi jo nolottamaan. Mutta ihmiset, relatkaa, ottakaa huumorilla! Varmasti näitäkin tyttöjä nolottaa kymmenen vuoden päästä (tai sitten ei). Maailma ei sen paremmaksi muutu vaikka kankut olisi piilossa somesta.

Kuvat: Google


Ruoka ja treenaus on toinen mikä ihmisiä ärsyttää suunnattomasti. Juurinkin nämä treenipäivitykset, terveellisten ruokien hypetys saa varmasti monen näkemään punaista mutta miksi??  Minä varmasti siis kuuluun näihin ärsyttäviin terveysterroristeihin, pahoittelut siitä.. Tarkoitus ei ole loukata ketään! Valitettavasti nämä kaksi asiaa ovat vain minulle tärkeitä elämässä, tietystikkään juoksijana minulle ei nyt niin väliä ole syönkö grammalleen ruokia minkä verran, enkä useimmiten raahaa ruokia kylään, sillä ainoa asia on etten syö gluteiinia. Fitnessurheilijalle kuitenkin ruoka on todella tärkeässä osassa kisaamista ajatellen.. Vähän niinkuin itse en ottaisi omia lenkkareita mukaan lenkille, vaan lainaisin jonkun muun. Minua ei voisi vähempää kiinnostaa jos pitäisin juhlat ja osa vieraista tulisi kylään omien purkkien ja ruokien kanssa, päinvastoin, olisin kiitollinen; jäähän minulle enemmän ruokaa, vaikka seuraavaksi päiväksi :D. hehehe! Miksi siis jotakuta haittaa jos toinen näkee vaivan purkittaa itselleen eväät? Itse voin sanoa, että mitä väliä!! Edelleenkään maailma ei sen paremmaksi paikaksi muutu!

kuva: Google


Ortoreksia on nimetty syömishäiriöksi, jossa henkilö pyrkii syömään sairaalloisen terveellisesti. Fitness on nyt siis leimattu syömishäiriöisten lajiksi. Syömishäiriöitä on valitettavasti aina ollut ja varmasti tulee aina olemaan. En kuitenkaan usko, että tarkka ruokavalion noudattaminen aiheuttaa itsessään syömishäiriöitä. Syy on AINA korvien välissä, syömishäirö on psyykkinen sairaus. Joo, varmasti myös fitnesskisaajilla on syömishäritöitä mutta on niitä ihan tavallisilla ihmisillä ja muitakin urheilulajeja harrastavilla. Nykyään ulkonäköpaineet ovat kovia mutta taustalla on varmasti myös muuta kuin pelkkä ulkonäkö, esim. masennus, halu kontrolloida itseään yms.. Lihasten ihannointi on kuitenkin paljon paljon tarveelisempää kuin laihuuden ihannointi eli hyvä juttu jos muoti jää pysyäkseen: "strong is the new skinny".
   Voin sanoa, että mielestä ortoreksia on osaksi äryttävä ja liioiteltu termi! Itse haluan voida paremmin ja siksi syön terveelisesti, jonkun mielestä ehkä liian tiukkaa ja tarkkaa ruokavaliota. Syömishäiriöstä on silloin kyse, kun henkilö ajattelee ruokaa ja syömistä TODELLA paljon päivän aikana ja se alkaa hankaloittamaan henkilön normaalia elämää. Minä itse suunnittelen päivän ruuat aika pitkälle etukäteen: eväät on valmiina aamulla ja that's it! Ei tarvitse enää miettiä ruokaa, paitsi silloin kun on ruoka-aika. Älkää siis ihmiset siis tehkö diagnosointia heti syömishäiriöiseksi jos herkut ei aina tarjottaessa maistu.. Haastan ihmiset huolehtimaan toinen toisistaan; mikäli epäilet tutullasi syömisen ja liikkumisen mennen yli, niin kysy ystävällisesti, että onko kaikki hyvin, kerro olevasi huolestunut. Huolehtimista ei koskaan ole liikaa <3.
 
Ota joskus vähän rennommin! Jep, tätä minullekkin on miljoonaan kertaan toitotettu (se on ärsyttävää! :D).  Kuitenkin, se mikä toiselle on tapa rentouta ei ole toiselle.. Oletko koskaan ajatellut sellaista?! Minulle ei ole rentoutumista maata koko päivää sohvalla tai vetää neljän promillen humalaa. Minä rentoudun olemalla ihan vain kotona, tehdä ilman kiirettä kotihommia, lenkkeillä Chilin kanssa, viettää aikaa ihanien ihmisten kanssa, juosta ilman kiirettä... Jonkun mielestä edellä mainitut asiat ovat varmasti suorittamista, enkä osaa rentoutua.. Kyllähän ulkopuolinen ihminen osaa sen minun puolesta sanoa! Voin sanoa kokemuksen rintaäänellä kokeilleeni pään täyteen vetämistä (moneen otteeseen) ja koko päivän sohvalla makoilua, eikä minulle sen rennompaa oloa ole seuraavana tai siitä seuraavana päivänä..Tiedoksi, tulen sitä varmasti vielä moneen otteeseen kokeilemaan mutta varmasti joka kerralla huomaan ettei se ole minun juttu!
   Olen huomannut että "terveysintoilija" -ihmisiä on luvallista dissata, kyseenalaistaa ja suorastaan vittuilla! Monesti olen saanut kuulla omista ruuistani, kuinka viitsinkään syödä niin tylsää, mautona, hirveän näköistä ruokaa.. Itse en menisi kenenkään einessontaa haukkumaan, vaikka todellinen mielipiteeni niistä on: täyttä kuraa. Laihalle ihmiselle on ok sanoa, että "voi, että oot laiha! Söisit enemmän!" Mutta auta armias jos mentäisiin lihavalle ihmiselle sanomaan: "hei läski, kannattaako sitä pullaa syödä".. Sais aika pahoja katseita.. Tai jos sanot olevasi selvinpäin bileisissä, ensimmäinen kysymys on: " ai, onko sulla huomenna joku tärkeä meno?" Vaikka, varmasti aktiivijuhlijoilta olisi oleellisempaa kysyä: " hei, miks sä juot niin paljon?"..


Meidän tulisi aina ajatella, että muistamme kohdella muita yhtä hyvin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan, miettiä hetki omaa napaa pidemmälle ja ehkäpä kysyä lisätietoa kuin töräytämme oman "aina oikeassa" mielipiteemme. Tai sitten vain antaa olla, ei joka asiaan tarvitse nokkaansa tunkea. Jos joku juttu ei kiinnosta, voit myös sanoa ystävällisesti:"hei, minä en ole kauhean kinnostunut kuulemaan urheilusta... tai diettaamisesta" yms.. Fitnessblogeja ei ole pakko mennä lukemaan jos ärsyttää, facessa voi piilottaa treenipävityksiä tekevät ihmiset, istagramissa ei ole pakko seurata belfie-tyttöjä ja iltalehden nettisivuilta ei ole pakko klikata auki pylly-, fitness- ja lahihdutus-juttuja.. Voit ihan vain keskittyä niihin sinulle kivoihin ja tärkeisiin juttuihin, eiks jee!?
xxx

-Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti