sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kaikkihan nyt juosta osaa(ko)?

Joulukuun tasotestissä oli mahdolisuus saada palaute myös juoksutekniikasta ja minähän innosta piukeena käytin mahdollisuuden! Saimme kaksi aparaattia, joista toinen meni sykevyöhön ja toinen lenkkarin naruihin (älkää kysykö mitä ne olivat) lisäksi puhelimen, joihin nämä laitteet olivat bluetooth-yhteydessä. Runteqin laitteet arvioivat keskivartalon käytön, rullaavuuden, pomppivuuden, askeltiheyden, tukivaiheen ja askeltyypin eli aika paljon tärkeitä juttuja..

Viime viikolla kauan odotettu palaute saapui sanoin: "hyvä, parantamisen varaa on." Jep, oppia ikä kaikki :D..Tosiasiahan on, että juoksemaan oppii vain juoksemmalla. Juoksu voi tuntua helpolta ja kyllähän se sitä on mutta OIKEIN juokseminen on yllättävän vaikeaa, ei se ole vain lenkkaria toisen eteen laittamista, täytyy oikeasti miettiä keskivartaloa, ryhtiä, askela yms.. 

Keskivartalon hallinta on minulle sydäntä lähellä oleva asia (kuten varmasti jokaisella Pilates-ohjaajalle), syvät lihakset ovat tärkeimpiä kehon lihaksia ja niiden täytyy olla kunnossa! Tiukka keskivartalo tukee rankaa, joka oikeasti on hyvin helposti vaurioituva osa kehoa. Tiukalla keskivaralolla en tarkoita rasvatonta six-packia vaan hyvää hallintaa ja kykyä aktivoida syvät lihakset eli vaikka sinulla olisi timmi masu, niin se ei tarkoita automaattisesti sitä, että syvät lihakset ovat kunnossa. Sain testissä keskivaralon hallinnasta erinomaisen (JES :)), mikä ehkä hiukan yllätti, sillä olen aina ajatellut, että parantamisen varaa olisi.. Toki keskivartalon hallinta ja syvien lihasten kunnossapito on ikuisuusprojekti ;).

Rullaavyydessa olisi minulla parantamisen varaa eli sain arvosanan HYVÄ. Kun askel on rullaava, on siinä vähemmän jarruttavia tekijoitä eli rullaava juoksu on taloudellisempaa. Minun käsketään välttämään harppomista ja jalan ojentamista liian eteen, lyhetämään askelta.. Aivonystyrät siis töihin lenkillä ja miettimään rullaavaa kirmailua!

Pomppivuus oli erittäin hyvä, ei kuitenkaan erinomainen. Pomppivuudella tarkoitetaan ihan kirjaimellisesti sitä, ettei turhaa pompita ylös.. Mehän luultavasti pyrimme juoksemaan eteenpäin!?!? :D Ei siis turhaa kuluteta energiaa pomppimiseen. Tulevaisuudessa kiinnitän huomiota askeleen työntövaiheeseen ja työntämään eteenpäin. Hyödyntämään enemmän pakaralihaksia luoden työntovoimaa eteenpäin mahdollisimman pienellä ylös-alas-liikkeellä. Helppoa eikö? hehhee!

Askeltiheys oli erinomainen, mikä oli kanssa WHAT?!!? Mutta hyvä niin!  Askeltieheys siis tarkoittaa, että kuinka monta askelta juokset minuutissa Hyvä arvo on 170-180. Tehokkuus paranee askeltiheyden kasvaessa. Mikäli haluan kasvattaa joksunopeutta, täytyy minun pidentää askelta ja säilyttää sama tiheys. Hieno homma näillä tappijaloilla!

Tukivaihe on minun heikkouteni, selvisin TYYDYTTÄVÄ arvosanalla.. Sniif! Tukivaihe on siis osuus, jolloin jalka koskettaa maata. Mitä lyhempi tukiaika sitä taloudellisempi suoritus. Vinkkejä tukiajan lyhetämiseen:
kasvata askeltieheyttä, hyödynnä lihasten kimmosuutta jalan osuessa maahan, pyri sijoittamaan askeleen maakontakti painopisteesi alle.

Askeltyypiltäni olen 73% keskiaskeltaja, 22% Kanta- ja 5% päkiäaskeltaja. Eli ihan hyvin on sen osalta asiat. Nykypäivänä on päkiä- ja keskiaskellus kuulemma parempi vaihtoehto kuin kanta-askellus. Itse en ole askellusta sen kummemmin koskaan miettinyt, olen pyrkinyt aina juoksemaan rullaavalla askeleella..

Tärkeänä osana juoksussa on vielä käsien käyttö, mitä ei tässä testissä huomioitu. Eli kun juostaan, käsien tulisi olla 90 asteen kulmassa ja rennosti tulla mukana eteen- ja taaksepäin EI sivuille (valittavan usein näkee kyynerpäät sivuille "taklauksia" tekeviä juoksijoita). Kädet auttavat meitä eteenpäin, kokeile vaikka: kädet eteen versus kädet sivuille.  Hartiat ovat rennosti alhaalla, ei korvissa! Tämä oli itselle ja on edelleen tarkkailun alla oleva asia.. Sitä huomaa juostessa "oho, taas hartiat oli korvissa" -tunteen.

Tästä muutama asia mietittäväksi seuraaville lenkeille.. Pikkuhiljaa kannattaa asioita ottaa mukaan; seuraavalla lenkillä keskityt rullavuuteen, siitä seuravalle käsiin ja hartiohin jne.. 

Juoksuko muka helppoa aivot narikkaan touhua!?!? NO WAY :D

Lenkkeilyn täyteistä viikkoa!


xxx

-Minna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti