sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Lisäravinteet hyödyllisiä vai ei!?

Heissan taas pitkästä aikaa, alkuun on pakko hypettää: enää 6 päivää töitä! Sitten ansaittu joulubreikki <3.
Nyt ajattelin kirjoittaa lisäravinteista ja huom. puhun siis ainoastaan omasta puolestani, en edusta mitään tai ketään vaan kerron mitä itse ajattelen. Tämä on varmasti herkkä aihe, joten älkää suotta loukkaantuko jos olette eri mieltä asioista ;).

Lisäravinteet pitäisi kuulua jokaisen ihmisen ravitsemukseen! Kyllä, näin minä ajattelen! Suomalainen ravitsemustiede ei mielestäni suhtaudu lisäravinteisiin kauhean myönteisesti ja sitä kyllä ihmettelen.. "Kaikki saadaan ruuasta". Jepjep, totta se on mutta jos puhdasta ravintoa syödään aika lailla reippaasti..eli joku noin 4000kcl ja huom. TERVEELLISTÄ ravintoa, en nyt puhu eineksistä..

Miten niin ravintoa pitäis syödä noin paljon, että kaikki ravinteet tulee turvattua?!? Oletko miettinyt, että miten raaka-aineisiin vaikuttaa muutamat seikat: nopeutettu kasvu, maaperän köyhtyminen, ilmansaasteet, pitkät kuljetusmatkat/ -ajat ja varastointi.

Nopeutettu kasvu: meitä ihmisiä on aika paljon tällä pallolla ja varsinkin me länsimaalaiset olemme vaativia ihmisiä! Kaikea tarvitsee olla jatkuvasti tarjolla. Tähän viljelijät pyrkii vastaamaan; nopeuttaen lannotteilla kasvua jotta saadaan nopeasti tarvarat kauppaan, ei varmaan kaikki ravinteet ehdi imeytyä..
Nopeasti pellolta pöytään menetelmä takaa sen, että maaperä köyhtyy. Ei käytetä enää vuoroviljelyä, samassa peltopläntissä kasvaa kokoajan sama laji, mikä köyhdyttää maaperän eikä kasviin tule enää samaa määrää ravinteita.
Ilmansaasteet, tarvitseeko niitä edes selittää. Kasvi/eläin valitettavasti ilmee itseensä myös saasteet.
Pitkät kuljetusmatkat: valitettvasti mm. banaani ja appelsiini ei kasva täälä pohjolassa, joten ne on poimittu aikalailla raakoina. Raakaan hedelmään/vihannekseen ei ole ehtinyt kertyä ravinteita samaa määrää kuin kypsänä poimittuun kaveriinsa. Lisäksi hedelmästä alkaa vitamiinit haihtumaan heti kun se poimitaan pois pensaasta, maasta (missä nyt ikinä laji kasvaakaan).
Toki meillä suomessa kasvaa hyviä marjoja ja vihanneksia kesällä ja ehdottomasti niitä kannattaa syödä ja varastoida mutta kyllä mustikka on paras ravintoarvoiltaa heti poimittuna eikä keväällä pakkasesta syötynä.
Ja jos joku kehtaa tulla väittämään, että porkkanassa on ravinteita saman verran elokuussa kuin huhtikuussa niin saa aika hyvin perustella! Maistuuhan ne jo ihan erilaiselta! Eli sun on syötävä porkkanaa reippaasti enemmän keväällä kuin kesällä, jotta saat saman verran vitamiineja.

Noihin mä haluisin joltain viisaalta lisäraviteiden vastustajalta selityksen, on  ihan eri juttu syödä omasta maasta loppukesästä puoli kiloa kasviksia kuin kaupasta ostettuna..Monta kiloo tarttis oikeesti syödä?

Jokaisella maalla on omat vitamiinien ja hivenaineiden saantisuositukset. En nyt niitä lähde sen enempää ruotimaan mutta saantisuositus on TERVEEN ihmisen minimimäärä päivässä. Entä kun nykypäivänä kaikki on kauheessa stressissä? Stressi kuluttaa elimistöä ja sen vuoksi ravinteita tarvitaan enemmän. Myös sairaudet ja rankka treenaaminen kuluttaa ravinteita enemmän. Meidän maailma muuttuu ja meidän on muututtava siinä samalla. On vain valitettava tosiasia, että yllämainitut asiat on totta. Ei ole enää paluuta kivikaudelle, että kaikki saadaan syödä suoraa maasta.Onneksi ei tarvitsekkaan, pystytään varmaan harrastaan vähän enemmän kuin esi-isät :D.

Itse olin aikoinaan myös sitä mieltä, että kotiruoka riittää. No, riittihän se mutta makeeta teki aina mieli ja väsytty niin pirusti! Mutta kolme vuotta Herbalifen tuotteita päivittäin syöneenä ja varsinkin nyt, kun sain gluteenittomalla ruokavaliolla ravinteet imeytymään paremmin; energiaa riittää, iho ja hiukset voi paremmin, nukun paremmin ja jaksan treenata. Utelijoille tiedoksi, olen käynyt kyllä verikokeissa ja kaikki on priimaa, ei ole kertynyt ylijäämiä ja maksa on täysin kunnossa!

Lisäravinteiden kanssa saa kyllä olla tarkkana, 95% markkinolla olevista on synteettisiä eli ihanne olisi saada kasviperäsiä, niissä ei ole liikasaannin riskiä vaan elimistö hyödyntää vain tarpeellisen määrän. Lisäravinnepurnukoita kannattaa tutkia ja varsinkin yhtiöistä ottaa selvää. Ja kyllä, myös apteekissa on synteettisiä lisäravinteita.

Lisäksi vitamineja ja hivenaineita tulee saada pitkin päivää, et voi aamulla ottaa 100% kaikkia ravinteita, sillä keho ei pysty hyödyntämään koko määrää kerralla. Jos aamuvitamiini lupaa yhdella pillerillä kaikki vitamiinit päiväksi, niin ruokit myös vessanpyttyä. Sinne se ylimääränen menee.

Syön minä kyllä siis muutakin kuin pillereitä ja jauheita. Syön tavallista itsetehtyä ruokaa mutta siinä lisänä on pillerit ja jauheet. Saat ajatella, että haaskaan rahaa mutta itse tiedän etten sitä tee <3. :)

Saat edelleen olla sitä mieltä, että otat"oikeasta" ruuasta ravinteet (enkä edelleenkään tarkoita "äitien tekemää ruokaa" ), niin syö sitten edes se puoli kiloa päivässä. Sen tekee meinaan aika harva suomalainen!

Ens kerralla kirjotain sitten vielä enemmän karvoja nostattavasta asiasta: ruuasta! Ja kyllä, siitä "oikeasta" ;)


Love and peace!

xxx

-Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti