maanantai 19. elokuuta 2019

Vauva-arjen juoksukuulumiset


Olen vähitellen päässyt juoksemaan säännöllisesti. Määrät ovat edelleen vähäisiä, enkä halua niitä nostaa turhan nopesti; liian varhain aloitettu kovatehoinen treeni raskauden ja synnytyksen jälkeen voi tuoda kehoon pysyviä ongelmia, joten mielummin olen ylivarovainen. Tietysti arki muutenkin on vauvan ehdoilla menemistä, joten en tarkkaa treeniohjelmaa halua noudattaa vielä tässä vaiheessa.

Aloitin hölkkäämisen noin 2kk synnytyksen jälkeen, mikä on todella aikaisin. Valmentajana en niin aikaista aloittamista suosittele. Mutta koin oman kroppani palautuneen riittävästi kevyen lenkkeilyn aloittamiseen. Ennen yhtäkään hölkkälenkkiä, pohjalla oli todella paljon syvien lihasten vahvistusta; lantiopohja jumppa heti synnytyksen jälkeen ja pari päivää myöhemmin lähdin aktivoimaan ja vahvistamaan muita tukilihaksia. Rakensin pohjaa huolella ja päivittän. Sairaalasta kotiuduttuani aloitin koiralenkit ja säiden ollessa hyvät pääsimme vaunulenkille nopeasti Kertun syntymän jälkeen. Reipasta kävelyä kertyi helposti päivittäin 5-10km.

Ensimmäinen juoksulenkkini oli 6km, jonka aikana kävelin ylämäet tai huomatessani keskivartalon pettävän. Ensimmäinen lenkki oli hidas mutta juoksu tuntui yllätävän hyvältä! Tosin minulla oli vielä mielessä 30. raskausviikon juoksufiilikset; olinhan siihen verrattuna meno yli 10kg kevyempää. En ensimmäisillä lenkeillä pitänyt minkäänlaista sykemittaria, halusin mennä fiiliksen mukaan, ilman vauhdin tarkkailuja. Nautin vain juoksusta, joka antoi energiaa univelkaisiin päiviin.

6km lenkki oli sopivan tuntuinen treeni. Lenkin jälkeen koin lantion alueen rasittuneen hieman mutta heti seuraavana päivänä koin olevani palautunut treenistä. Parin lenkin jälkeen pystyin jo juoksemaan koko matkan, ilman käveypalautuksia.

Tällä hetkellä juoksen n. 3x viikossa, enkä koskaan peräkkäisinä päivinä. Päivittäin teen lantionpohjan vahvistusta ja hypopressive-treenejä, etten vain aiheuta lantionpohjalle mitään vaurioita varhain aloitetun juoksun vuoksi.

Treeniviikot ovat olleet näiden  kuukausien aikana rikkonaisia rintatulehdusten vuoksi. Pikku hiljaa alkaa minun maidon tuotannon ylitarjonta tasaantumaan ja toivon viidennen rintatulehdukseni olleen viimeinen!

Kovemmat treenit otin ”ohjelmaani” kuukausi sitten mutta en ole vielä uskaltanut repiä kaikkia tehoja itsesäni. Olen keskittynyt parantamaan vauhtikestävyyttä, joka on tällä hetkellä aika surkea. Onhan edellisistä tehokkaista treeneistä yli vuosi aikaa.

Rakastan tavoitteita, joten kesän aikana alkoi mieleeni hiipiä ajatus juoksukisasta syksylle. Tavoitteet ovat tällä hetkellä erilaisia kuin aikaisemmin; ei ole pakkomielteistä ajan tavoittelua, vaan päästä nauttimaan kisafiiliksiä ja tehdä tämän hetken kunnolla paras tulos. Minulla on uusi vaihe elämässä, joten juoksu on aloitettu puhtaalta pöydältä, hieman rennommalla asenteella.

Ilmoittauduin syyskuussa olevaan  Tampere Puolimaraton –tapahtuman 10km matkaan ja lokakuussa olisi tarkoitus juosta puolimaraton! Kääk!

Kympin juokseminen ei ole ongelma, tosin aika tuskin on 40 minuuttia, mutta sillä matkalla maaliin päästään varmasti. Puolimaraton tuntuu vielä todella pitkältä matkalta, tällä hetkellä 14km on ollut pisin lenkkini. Onneksi lokakuuhun on vielä aikaa ja varmasti ehdin ”testitreenin” tekemään ennen kisaa.

Olen todella innoissani syksystä! Juokseminen on saanut uuden merkityksen elämään. Joka kerta lenkille on ihana lähteä ja palattuani lenkiltä olen yhtä hymyä. Eikä lenkkini todellakaan ole joka kerta kevyttä menoa. Välillä tuntuu että lyllerrän niin hitaasti  ja raskaasti eteenpäin mutten anna sen masentaa, tiedän seuraavan lenkin olevan helpompi ja kyse on niin paljon muustakin kuin fyysisestä suorituksesta; lenkki on omaa aikaa, missä mieli lepää ja saan keskittyä vain itseeni.

Olen aina ollut huono pitämään minkäänlaista treenipäiväkirjaa, joten ajattelin ryhtyä kirjoittamaan blogiini viikottain treenifiilisiä ja mitä on tullut tehtyä. ”Julkisen paineen” alla saan ehkä itselleni rutiinin harjoituspäiväkirjan tekoon.Mitä kivoja tavoitteita sulla on syksylle?


xxx

-Minna
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti