sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Varman talven merkki + kuulumiset

Talvi on tullut, ei ehkä näytä siltä kun pihalle katsoo mutta kalenteri kertoo tänään olevan  29.11 ja vielä ensimmäinen adventti.

Juoksuharrastusta ajatellen nyt on aika kivaa aikaa. Voi vähän rennommin treenailla, ehkä jopa harrastella muutakin kuin pelkkää juoksua jos pääkoppa sitä vaatii. Minä en ole huomannut mitenkään juoksun aiheuttavan paineita tai ärsyttävän. Edelleen lenkit maistuvat, ihanaa olla kunnossa ja tarkoitan kunnossa olemisella sitä ettei mikään vamma kiusaa tai energiat olisivat lopussa henkisellä puolella.

Uskon tasapainon löytyneen; juoksua kertyy viikossa eniten mutta muonipuolisuutta lisää korvaava (tietysti crossari+Netfilx -yhdistelmä), lihasvoimaa ja -kuntoa kehittää astangajooga ja pilates. Juoksua tukevat lihaskuntosarjatkin teen nykyään pilatespainotteisesti eli hyvällä hengitysellä, tuella, ajatuksella, keskittyen ainoastaan siihen mitä teen ja pitäen koko paketin kasassa. Kuntosali-treenaamisen jätin viime vuoden kokeiluun. Voi olla, että oli vain sattumaa mutta kaikki vammat alkoivat kiusaamaan salin lisäämisestä treeniohjelmaan. Ei tietysti sali yksinään vammoja aiheuttanut mutta liikaa on liikaa; juosta tarvii jos haluaa olla parempi juoksija ja töissä on käytävä, en pysty, enkä halua kummastakaan keventää, joten viimeisenä tullut saliharjoittelu sai jäädä. Lihaksia löytyy ennestään jo hyvin (kestävyysjuoksijaksi), joten massaa ei todellakaan tarvitse salilta hakea. Mulla tomii paremmin oman kropan painolla tehtävät jooga ja pilates-tyyppiset lihasharjotteet, jotka parantavat samalla liikkuvuutta, voimaa ja ryhtiä.. Omia aivoja kannattaa tässäkin taas käyttää eli jos huomaa kuntosalista olevan apua parempiin tuloksiin juoksussa, niin tottakai kannattaa jatkaa ja kokeilemallahan kaikki selviää.

 Eilen menimme juoksuporukalla hakemaan rapputreeneistä voimaa koipiimme Pispalan portaisiin ja voi morjes! Rapputreenissä sykkeet saa helposti maksimiin ja jalat huutamaan armoa. Etenkin jos edellisenä iltana on ollut pikkujoulut ja herkkuja on tullut vedettyä kaksin käsin, voin kertoa, että joka vedon jälkeen meinas edellisillan karkit ja sipsit tulla ylös (vaikken alkoholiin ollut lainkaan koskenut).  Tänään jalat aristelivat lähes yhtä paljon kuin olisi maratonin vetänyt mutta onneksi kevyt lenkki aina hieman palauttaa jumiset koivet.

Mutta kuulumisien lisäksi, tarkoitukseni oli kertoa, että varma talven merkki on: talvijuoksusarjat. Tamperelaiset ja muut lähipaikkakunnilla asuvat huom! Teivo cup on startannut! 5km täysiä, alusta loppuun. Viime vuonna en päässyt osallistumaan kuin kahtena kertana, joten tänä vuonna ehdottomasti tarvitsee hurauttaa Teivoon useamman kerran.

Ensilumihan sattui juuri sopivasti juoksupäivälle viime lauantaille (21.11). Nastalenkkarit näkivät päivänvalon ja korkkasivat meikäläisen tämän kauden ekan Teivo cup juoksun. En tiedä oliko nastoista juurikaan hyötyä juoksussa, sillä lunta ja loskaa oli monta senttiä, eikä juoksuaskeleen työntöä päässyt hyödyntämään loppuun asti, lipsui niin pahasti. Kaikki juoksijat kirmasi nätissä jonossa, eikä kauheasti tehnyt mieli ohitella lumihangessa. Loppuaikani oli 20.31 eli reilun minuutin huonompi kuin vuosi sitten saavutettu ennätys mutta toki voi hieman huonon kelin piikkiin laittaa hitaampaa juoksua. Keskisyke juoksussa oli mukavasti 180 hujakoilla, joten VK- alueen yläpäässä mentiin, onnistunut juoksu siis treenimielessä.

Ehdottomasti kaikki vähänkään juoksua harrastavat, tule ihmeessä tekemään vauhdikkaampi lenkki joku kerta Teivoon! Itse kaipaisin 10km kisoja tänne lähiauleelle, olisi kiva päästä tekemään vauhdikkaampia, hieman pidempiä, vk-lenkkejä numerolappu rinnassa.


xxx

-Minna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti