sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Ylös, ulos ja lenkille

Syksy ja pimeys on tullut; väsyttää, sataa vettä, on kylmä, pimeää, masentaa yms.. Moni aloitti kesän jälkeen taas liikunnan mutta alun innostus saattaa juurinkin jäädä syksyn masentelun ja ikävän kelin jalkoihin. Tässä muutama vinkki, joilla voi, toivon mukaan, säilyttää liikunnan myös pimeyden ja kylmyyden keskellä!

1. Aseta TAVOITE. Aina minä höpisen tavotteista mutta ne ovat vaan niin siistejä juttuja! Minulle tavoite= unelma, joka on mahdollista toteuttaa. Tavotteita/unelmia pitää olla elämän joka osa-alueella!
Sinun unelmasi ei tarvitse olla maraton tai fitness-kisa, vaan se voi olla ihan tavallinen juttu: "liikkua kolme kertaa viikossa","hölkätä 5km", "nostaa penkistä 100kg", "oppia seisomaan käsillä" yms.. Nyt siis mietintämyssy päähän ja mieti missä haluaisit kehittyä, olla parempi. Aseta myös tavoitteelle päivämäärä ja kirjoita se ylös. 

2. Tee PÄÄTÖS. Ei ole väliä liikutko aamulla vai illalla, kunhan liikut. Aamu-urheilun valitseva laittaa jo illalla urheilukamat valmiiksi, herätyskellon soimaan tarpeeksi ajoissa ja herää ensimmäisellä herätyksellä. Voin rehellisesti sanoa, ettei minuakaan kiinnosta herätä 4.50 aamulla lenkille, eikä edes klo 6.00 herätys ole kiva,  mutta tämä vi***us kestää vain muutaman minuutin ja helpottaa heti, kun nousen ylös sängystä; kerran se vain kirpasee. 
Iltaliikkuja taas asennoituu aamusta alkaen urheilemaan töitten jälkeen, sillä ei ole muita vaihtoehtoja.
Ulkoliikkujan ei tarvitse pelätä huonoa keliä, jos sataa vettä, pue oikeat varusteet tai jos on pimeetä, käytä heijastinta ja jos on tarvetta niin otsalamppua. Minulla on samat vaatteet yllä, satoi tai paistoi.. Faktatietoa: flunssa EI TODELLAKAAN tule kastumisesta, vaan ihmisellä täytyy olla pöpö kehossa! Rohkeasti siis vain vesisateeseen lenkille, ei me sokerista olla!

3. Sosiaalinen tuki ja paine auttaa pysymään ruodussa. Mikäli sinulla on vaikeuksia pysyä päätöksissäsi liikkua, niin kerro siitä ystäville, perheelle yms. Pyydä läheisiäsi hieman "potkimaan" sinua liikeelle jos laiskuus meinaa iskeä. Sovi treffit lenkille, salille, jumpalle yms. Samalla saa hoidettua sosiaallisia suhteita ja fyysistä kuntoa.

4. Aikataulutus. Olisihan se ihanaa elämää jos voisi vain fiiliksen mukaan mennä ja tulla mutta itselläni ainakin työ ja arjen rumba vie niin suuren siivun hereilläoloajasta, että ei siinä haaveilemaan ehdi. Katson viikon kalenterin etukäteen ja kirjoitan treenit ajankohtaan, jolloin ajon ne toteuttaa, näin treenit ovat samalla viivalla muiden menojen kanssa, ovathan ne yhtä tärkeä osa elämää.  Jos töitä on 8-20, niin silloin ei auta muuta kuin mennä edellisenä iltana aikaisin nukkumaan ja lähteä aamulla lenkille. Suunnitelmallisuudella jää turha arpominen vähemmälle ja tzadaa: aikaa säästyy.5. Kiire, mikä ihana tekosyy! Jep! Olen sitä mieltä, että kiire on tehtyä.. Tunnusta myös itse tämä, että voisin vieläkin paremmin tehostaa ajankäyttöä mutta kukaan ei ole täydellinen :D. Jokaisella meistä on 24 tuntia aikaa vuorokaudessa, kenelläkään ei ole vähempää eikä enempää.. Tietysti toisille treenaaminen on tärkeysjärjestyksessä korkeammalla kuin toisilla, eikä siinä mitään. Kiireisen ihmisen ei välttämättä tarvitse erillistä treenikertaa tehdä, vaan voit ujuttaa päivääsi muutamia juttuja, joilla saat aktiivisuus tasoasi nousemaan. tässä muutama esimerkki:


  • Kyykkäile pitkin päivää. Esim. voit tehdä työpäivän aikana tunnin välein 5 kyykkyä, kahdeksan tunnin jälkeen sinulla on plakkarissa jo 40 kyykkyä! Tai voit  tehdä ihan minkä tahansa lihaskuntoliikkeen kyykyn tilalla
  • Kahvitauolla ei ole pakko istua, vaan voit seistä, mennä juoksemaan rappua, mennä pihalle ja hakea take away-kahvin..
  • Käytä rappuja hissin sijaan ja siis oikeasti! Asun kerrostalossa ja en vieläkään käsitä, miten ihmiset käyttävän hissiä aina myös alas mennessä.. Raputhan juoksee alas.. Mutta ylöspäin kun mennään rappuja, niin saadaan treenatut pakarat!! Ja kaikkihan haluaa pöheän pyrstön!! :D
  • Mainoskatkoilla voi tehdä jumppaa, vaikka yleisliikettä tai burbeeita
  • Lasten kanssa jumppaillu ja touhuaminen! Vaikken lasta omistakkaan, niin mielestäni monet käyttää muksujaan tekosyinä liikkumattomuuteensa. Käsittääkseni rattailla pääsee myös lenkille, leikkipuistossa aikuinen voi osallistua lasten leikkeihin tai vahtiessaan muksuja, voit taas kyykäillä tai vaikka vedellä leukoja leikkitelineissä yms.. Youtubesta löytyy kaikkia jumppavidoita, joiden mukana voi jumpata. Lapset varmasti tulevat mukaan messiin kun äiskä tai iskä tai koko perhe jumppaa, plus yhdessä kivaa tekemistä <3.
  • Mikäli olet väsynyt, niin mene nukkumaan tai treenaamaan! Eli sinä et siinä sohvalla tv:n ja herkkujen ääressä piristy. Väsyneenä voi todellakin nostaa pyllyn sohvalta ja mennä vaikka kävelylle.. Ks. kohtaan 2. päätös, sillä sää ei ole este, vaan pukeutumiskysymys


6. Ravitsemus. Tämä on ehkä se tärkein juttu, eli kuuluisi sinne ykköseksi mutta laitoin tämän viimeiseksi, jotta se jää parhaiten mieleen ;). hahah! Säännölliset ruoka-ajat ja ravitseva ravinto, takaavat sen, että sinulla on energiaa ja virtaa liikkua, palaudut treenistä ja kehityt. Mikäli väsymys ja uupumus painaa, niin katsoppa mitä sinne suuhun menee.. Ja kenties voit asialle jotain tehdä, jos suuhusi päätyy ravintoköyhää tavaraa..

Tässä oli muutama vinkki, vielä varmasti jäi paljon sanomatta mutta jätetään ensi kertaan.. Toki jos sinulle tuli jotain mieleen, niin kerro ihmeessä!

Mikäli tämä oli ihan naurettava postaus ja haluat mielummin maata sohvalla, niin ehkei ole vielä sinun aikasi harrastaa säännöllistä liikuntaa. Kaikki on kuitenkin sinusta itsestäsi kiinni, kukaan ei voi sitä puolestasi tehdä.

Ihanan syksyistä viikkoa!!


xxx


-Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti