maanantai 19. toukokuuta 2014

Sweet dreams..

Treeni ja ruokavalio on ehkä kunnossa mutta mites on sen kolmannen, yhtä tärkeän, osa-alueen laita? Miten siis nukut ja lepäät? Aikaisemmin olen kertonut lepäämisessä/nukkumisessa olevan parantamisen varaa ja edelleen tämä on minun iso kompastuskivi, unesta on niin helppo tinkiä, kun on rästihommia.. Näin on mutta se ei ole todellakaan järkevää!

Suurin osa aikuisista nukkuu liian vähän. Kuusi tuntia unta ei riitä laisikaan yöunen pituudeksi. Sänkyyn tulee mennä 2-3 tuntia ennen puolta yötä eli klo.21 tai klo.22. Kuinka monella tämä toteutuu..Väsyneenä ihminen tekee todella huonoja valintoja ja on tutkittu, että univajeesta kärsivä henkilä syö 550kcl enemmän päivässä kuin hyvin nukkunut. Tuskin on tuulesta temmattu väite ylipainon ja univajeen yhteydestä. Nukkuminen siis auttaa painonhallinnassa!
Uni vähentää stressihormonin eli kortisolin tuotantoa. Tiedän, että itselläni tämä kortisoli jyllää pahasti kehossa ylikieroksilla, heräämiset aamuyöllä 3-5 aikaan, kaikki asiat pyörii päässä ennen nukahtamista yms.. Seuraavina viikkoina aijonkin keskittyä laskemaan omaa stressiä, esimmäisenä olen päättänyt parantaa omaa nukkumistani. Kenellä on samoja tavotteita?

Miten sitten lähdetään parantelmaan nukkumista..

Makuuhuoneen tulisi näyttää tältä:

Eli siis pilkkopimeä huone! :)
Tämä on todettu toimivaksi! Aikaisemmin kirjoitin siitä, kun olen herännyt aamulla 5-6 välillä ennen kellon soittoa.. No, sehän oli osaksi valosuuden syytä! Muutama päivä takaperin ostimme pimennysverhot ja täytyy sanoa, että miksemme ole niitä aijemmin hankkineet.. Suosittelen!

Kroppa pitää säännöllisyydestä. Samaa unirytmiä kannattaa pitää yllä, viikonloppusin ei ole järkevää valvoa turhan myöhään ajatuksella: "huomenna kuitenkin saa nukkua pitkään." Samoihin aikoihin nukkumaan ja samoihin aikoihin ylös -myös viikonloppuna! Toki elämässä tulee aina poikkeuksia, ettei vaan ole mahdollista säilyttää arkirytmiä mutta juuri siksi ne ovat poikkeuksia eli ei tapahdu säännöllisesti ;).

"Hiilareita ei saa syödä iltaisin!" Näin toitotetaan monesta tuutista.. Mutta jos HITAAT hiilarit auttavat sinua nukahtamaan paremmin niin on ihan ok niitä syödä. Sokeria kannattaa kuitenkin välttää, sillä nopea verensokerin nousu piristää hetkellisesti ja unen päästä on vaikea saada kiinni.Älä stressaa! (Helpommin sanottu kuin tehty :D). Monesti sitä alkaa stressaamaan jos uni ei tule. Nukkumatti on kyllä entistä kauempana mikäli pinnistelet ja pyörit sängyssä miettien: "miksi en nukahda, pakko nukkua!" Koeta silloin keskittyä ajattelemaan myönteisesti: "selviän, kyllä vaikkei unta tule tänään kahdeksaa tuntia.." jne. Minulla toimii myös eräänlainen meditaatio (en tiedä onko se nyt juuri sitä oikeaa meditaatiota) eli keskityin vain olemaan, kuuntelemaan kehoa, miettimään hengitystä, miettimään miltä jaloissa tuntuu, käsissä, kuinka rintakehä liikkuu hengityksen tahtiin yms..

Muutamia vinkkejä vielä nukkumatin tuloon on:
vähennä kahvin juontia. Moni nauraa minulle kun sanon etten pysty kahvia juomaan enää klo. 15 jälkeen mutta olen niin kofeiiniherkkä etten todellakaan voi sitä myöhään juoda, varsinkaan nykyään kun en sitä juuri koskaan juo! Sama pätee kaikkiin kofeiinituotteisiin. Kannattaa siis kokeilla kofeiinin vähentämistä, mikäli iltasin et pääse aikasin nukkumaan.

Rankka treenaus illalla. Tietysti se voi olla vaikea toteuttaa jos ainut mahdollisuus on mennä klo. 20 treenaamaan..  Parempia vaihtoehtoja olisi kuitenkin rauhallinen kävely, venyttely, jooga, pilates yms..

Lopeta tietokoneen ja TV:n katselu hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Tämän allekirjoitan täysin! Kokeile olla edes se puoli tuntia ennen sänkyyn menoa ilman näitä mööpeleitä, koskee myös älypuhelimia! Olen päättänyt kieltää itseltäni TV:n, facen, instagramin, twitterin  puolta tuntia ennen nukkumaan menoa.. Saa nähä kuin käy!

Pyrin menemään sänkyyn ajoissa ja lukemaan jotakin rauhoittavaa ja sitten meillä on Ramin kanssa tapana vielä höpötellä pimeässä huoneesa ennen nukahtamista.

Positiivinen ajattelu. Olen kuullut tällaisesta kiitollisuuspäiväkirjasta, johon kirjoitataan sen päivän kiitollisuuden tunteet. Minusta aivan ihana idea! Mikä olisi sen parempaa kuin nukahtaa täynnä myönteistä energiaa ja kiitollisuutta..


Yksi meidän perheessä osaa ainakin nukkua!

Hyvää yötä!

xxx

-MinnaEi kommentteja:

Lähetä kommentti